Dags att effektivisera industrin

Med många års erfarenhet av pappersindustrin så blir jag överraskad över bristen på effektiviteten som präglar hela bransch. Nu menar jag inte bara pappersindustrin bara utan detta gäller även skogsindustrin och relaterade områden som ibland inte hängt med i den snabba teknologiska utvecklingen. I USA arbetade vi väldigt mycket med att reducera kostnader och effektivisera arbetet för varje år som gick. LED belysning var ett av de hetaste ämnena då vi tidigt insåg fördelen med att ersätta halogen lampor med miljövänlig led belysning. En led lampa behöver endast en fjärdedel av den totala effektförbrukningen som en halogen lampa kräver för att uppnå likvärdigt resultat. Detta betyder stora kostnadsbesparingen genom att övergå till led utan att några nackdelar som följd. I Sverige investerar vi allt i LED vilket är positivt men jag tycker ändå att utvecklingen sker alltför långsamt. Industrin hade gynnats enormt av att i en snabbare takt övergå till LED belysning både i fabrikerna men också på kontoren.

Strålkastare med LED ersätter Halogen

I de flesta fall är man fullt medveten om de ekonomiska fördelarna som följer när man ersätter sin belysning med led. Dock finns det fortfarande många lokaler som inte valt att ersätta metallhalogen lampor med led strålkastare av olika skäl. Den vanligaste anledningen i de allra flesta fall är den inledande investeringskostnaden. Det är ett problem framförallt för stora företag med stora lokaler som kräver många armaturer som ska belysa varje kvadratmeter. Även om jag ofta är kritisk till att papperstillverkningsindustrin inte agerat snabbare så måste jag ändå ge lite beröm till skogsbranschen när det gäller arbetslampor på skogsmaskiner och entreprenad. Till skillnad från inomhusbelysning så har man varit snabb med att ersätta arbetslampor med moderna led lampor. En arbetslampa led ersätter halogen lampor med en fjärdedels watt styrka utan ljusförlust. Det är ungefär samma princip som med led strålkastare.