Stora besparingar med LED belysning

Ni som läste mitt inlägg om hur led kan resultera i ekonomiska besparingar inom pappersbruk ville gärna att jag skulle dyka djupare in i ämnet. En del läsare hade en del starka åsiker om hur led strålkastare och arbetsljus inte vore en lämplig lösning i många situation då led belysningen ansågs ge ett sämre ljus samt att det inte vore ekonomiskt försvarsbart. Nu måste ni ha i åtanke att jag faktiskt skrev ett generellt inlägg om led utan att vara specifik och ta hänsyn till varje unik situation. Jag tänkte reda ut en del begrepp och vissa av de frågetecken som ni läsare verkade ha.

LED lysrör kan man ersätta enkelt rakt av

Trots att många fortfarande är fientligt inställda till led så måste dessa kritiker ändå hålla med om att lysrör med T8-sockel fortfarande är en dominerande ljuskälla inom vår bransch i allra högsta grad. De finns monterade i många lokaler runt om i landet och de sitter oftast ganska högt upp i taket. Här föreställer jag mig naturligtvis inte att man ersätter lysrören med några tunga led lampor på 500W utan att man istället ersätter med ett matchande led lysrör rakt av utan några som helst modifikationer. Här gäller det att vara noggrann och undersöka den befintliga armaturer som finns i lokaler så att den inte är för gammal eller har ett elektronisk drivdon som kräver en mer komplex installation. Led lysrör från etablerade återförsäljare som Svealight ger en garanti på upp till 7 år vilket är en trygghetsfaktor i sig. Led håller i många fler år än halogen utan att ljuskällorna behöver bytas ut vilket också medför enorma besparingar i form av utgifter som arbetskostnad. Stora pappersbruk har egna elektriker som genomför installation och byten av lysrör men deras timkostnad måste också tas med i kalkylen.

Kontorsbelysning och paneler

På kontoren används en kombination av lysrör och paneler. En led panel likt övriga led lampor reducerar energiförbrukningen väldigt mycket och därför bör man också passa på att byta ut kontorsbelysning till moderna led paneler utan att ljuskvaliteten påverkas negativt. En led panel har fördelen att den sprider ljuset fint och jämnt runt om i lokalen och är även en flexibel ljuskälla som enkelt går att anpassa efter företagets behov. Vi kommer troligtvis att få se fler kommunala och offentliga organisationer övergå till led inom de närmaste åren.